Koronavirus pandemian hellittämisen seurauksena yhä useampia ravintola-alan yritys on avannut jälleen ovensa. Asiantuntijat ennustavat ravintoloille kiihtyvää asiakasvirtaa, kun ihmiset pitkän eristysajan jälkeen kaipaavat sosiaalisia ympäristöjä nyt enemmän kuin koskaan. Vaikka olemme kovaa vauhtia palaamassa kohti normaalia, korona on tuonut mukanaan pysyviä muutoksia myös ravintola-alalle. Millaisia muutoksia ravintola-alalle sitten on luvassa?
Ilmeisin muutos liittyy suhtautumisessa terveyteen ja hyvinvointiin. Yrittäjät ovat nyt valistuneita terveyshaittojen tuomista riskeistä liiketoiminnalle ja sen henkilökunnalle. Vaikka maskit ja turvavälit tuskin ovat vakituiseksi käytännöksi jääviä, muut hygieniaa edistävät käytännöt, kuten käsien pesu ja desifiointipisteet ovat tulleet jäädäkseen. Myös ravintolatilojen puhtaanapidon painoarvo kasvaa merkittävästi.
Digitaaliset ruokalistat ja toimintamallit eivät vain komppaa edellä mainittua hygieniaulottuvuutta, ne tuovat toimintaan myös tehokkuutta. Tämä on varmasti tervetullut ominaisuus ottaen huomioon ennustettu ravintolarysä tulevalle kesälle. Ravintola-ala on aikaisemmin pysynyt visusti perinteisissä malleissa, mutta korona-aikana moni on ottanut digitaalisia työkaluja haltuun pysyvästi.
Kun digitaalinen maailma alkaa olemaan ravintola-alalla täysin arkipäivää, siirrytään kohti automaatioratkaisuja. Tervetuloa kauan puhuttu robotiikka! Saatamme olla lähempänä robottitulevaisuutta kuin arvaammekaan.
Vaikka ravintolat ovat auki, moni saattaa yhä tuntea julkiset sisätilat turvattomiksi. Take out-tilaukset ovat edelleen vallitseva trendi koronan väistymisestä huolimatta. Ihmiset myös mielellään syövät sisätilojen sijaan ennemmin ulkona terassilla. Olisiko aika rakentaa viileämmille ilmoille lämmitetty terassi? 😉
Koronavirus pandemia on ollut perinteisen ravintola-alan yrittäjille tärkeä oppitunti tehottomuudesta ja tuhlaamisesta. Kun nyörit vedetään tiukemmalle kuin koskaan, hukkaresursseja ei voi olla huomaamatta. Moni ravintola-alan yritys saattaa alkaa liikkumaan kohti kiertotaloutta.
Me emme tule palaamaan enää siihen, missä maailma makasi ennen korona-aikaa. Ravintola-ala tulee kulkemaan kohti puhtaampaa, turvallisempaa, tehokkaampaa ja tuottavampaa tulevaisuutta.